Sapan ağır yüklerin kaldırılmasında kullanılan bir ekipmandır. Çelik bir malzemeden üretilen sapan zincir ve kanca arasında bulunan ekipmandır. Her ikisini bir arada tutan sapan tonlarca ağırlıkları kaldırabilirler. Sapanlar hemen hemen her ağır işte devamlı olarak kullanıldıkları için mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Yük kaldırma ekipmanı olan sapan kontrolleri “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen standartlara ve kriterlere göre sapan muayenesi yapılmalıdır.
İş ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
İş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Kaldırma ve iletme ekipmanları
2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712 standartına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.
2.2.3. Madde 2.2.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri Tablo: 2’de belirtilmiştir.
Nh belgelendirme hizmetleri Ltd. Şti. faaliyetlerine 2013 yılında kuruluşu ile başlamıştır. NH Belgelendirme; İşletmelerde iş sağlığı ve güveliğideki risk yönetimi sürdürülebilir olası hedeflere ve risk yönetimi içi ilkeli, tarafsız ve ağısız olarak periyodik kotrol, muayene, ölçü ve raporlama hizmetleri sunan bir mühedislik kuruluşudur.
Yeşillik cad selgeçen modeka iş merkezi no 230 /614 karabağlar / İzmir
0232 237 50 10
info@nhbelgelendirme.com